I år är det 45 år sedan Stonewall-upproret. Det manifesteras bland annat av att Barack Obama utsett juni till den officiella pridemånaden. Vad är då pride och var är Stonewall-upproret?

Pride betyder stolthet. Och pridefestivalernas ursprung börjar i slutet av 1960-talet i New York. På baren Stonewall Inn trakasserade polisen återigen hbt-personer. Vid tidigare tillfällen hade besökarna hittat en ny bar, en ny mötesplats.

Men vid detta tillfället den 27 juni 1969 valde gästerna att protestera mot polisens razzia mot baren. På den tiden var det i New York förbjudet att servera alkohol till homosexuella personer och homosexuella personer fick inte dansa med varandra. Vid just detta tillfället valde besökarna på baren att göra motstånd. De samlades utanför baren. Följande natt slöt tusen personer upp, kanske ännu fler, för att stötta besökarna.

Kravallerna varade i tre dygn. Året därefter samlades många i San Fransisco för att hylla de som deltagit i Stonewallupproren och med det ägde första pridemanifestationen rum. Det finns uppgifter om att pride firas i minst 140 länder idag. Sverige fick sin första Frigörelsemarsch 1971 i Örebro. 1977 firades första ”Homosexuella Frigörelseveckan” i Stockholm.  I Sverige finns det många pridefestivaler, prideparader och pridemanifestationer.