Genus och arbetsmarknaden

Genus på svenska arbetsmarknaden och vad är det som gäller på arbetsplatser i Sverige i dag och i framtiden?

Hur ser den historiska utvecklingen ut och vad gäller på arbetsmarknaden idag? Enligt Yvonne Hirdman är det tal om demokrati och ekonomiska drivkrafter som förändrat genusordningen på den svenska arbetsmarknaden. Den här föreläsningen tittar närmare på den teorin och hur den kan stämma in på strukturerna i arbetslivet. Vilka rättigheter och lagar har påverkat arbetsmarknaden och hur ser det ut på arbetet när det gäller män och kvinnor.

Genuskontraktets principer

Genuskontraktet bygger på två principer: särskiljandets princip och värderandets princip. Genom att båda principerna samverkar, blir mannen norm i samhället och kvinnan norm i exempelvis familjesfären. Genusnormer är olika i olika sammanhang. Det går alltså inte att säga att det finns ett och samma genuskontrakt över allt. Normerna ser olika ut på olika arbetsplatser och framförallt ser vi genuskontraktet på arbetsmarknaden i stort.

Vilka finns vart och hur jobbar vi? Vad skiljer och vad förenar kvinnor och män på arbetsmarknaden? Jag vill också att vi tittar framåt, vilka tendenser ser vi för framtidens arbetsmarknad.

Formatet för föreläsningen:

Ni väljer själva längd på föreläsningen. Allt från kortare inspiration till heldagsutbildning.

Kombinera flera föreläsningar:

Denna föreläsning kan du enkelt kombinera med andra föreläsningar jag håller. Enklast är att du hör av dig så pratar vi kring just vilka behov och önskemål du har för en föreläsning.

Formatet för föreläsningen:

Deltagarnas aktivitet under passet kan ni själva bestämma. Teori, workshop, diskussionspass – mer teori eller mer interaktivt? Ni vet vad som passar er bäst.

Relaterade ämnen

De föreslagna ämnena kan plockas, blandas och ges i vilken form ni önskar.
Här är några.

Riktiga män, parmiddagar och flator

Könsnormerna påverkar vår vardag! Jag visar hur vi kan använda oss av kunskapen om genus och hbtq i vår vardag och på vårt arbete.

Diskrimineringslagen

Vad är diskriminering? Vad innebär aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och trakasserier? 

Feminism och kvinnokamp

Vad betyder orden och hur ser jämställdhetshistorien ut i Sverige?

Håll dig uppdaterad

För att hålla dig uppdaterad kring mina föredrag och produkter är det inte en tokig idé att lämna din e-mail här. Då får du mina nyhetsbrev och dina kunskaper kan alltid vara på topp!