Härskartekniker och motstrategier
Lär er ta er förbi härskarteknikerna och skapa ett kreativt mötesklimat där mångfalden får plats.
Vad innebär det egentligen att bli utsatt för en härskarteknik och vilka olika sorters härskartekniker finns det? Jag tycker att vi ska lära oss bli vaksamma på vad som sker under ett möte, med flera eller med en enskild person, så att vi istället kan ägna oss åt sakliga diskussioner och främjartekniker. Vilka använder sig av härskartekniker och vad är anledningen till det?
Härskartekniker har funnits omskrivna och omtalade länge, men Berit Ås är den som i slutet av 1970-talet anses ha gett maktstrategin större spridning. Hon var den första partiledaren i Norge som också var kvinna. Hon befann sig i många sammanhang där hon var den enda kvinnan och märkte att männen behandlade henne på olika sätt för att minska hennes möjligheter till inflytande.
Härskartekniker kan användas av alla mot alla, men det är vanligare att de används mot de individer som bryter normmönster. De används för att personer och grupper ska kunna behålla makt (positioner). Härskartekniker är ett sätt att socialt straffa andra personer eller grupper. Det kan vara allt från osynliggörande – att inte hälsa, inte låtsas höra någons förlag – till diskriminering och våld.
Jag hjälper er med konkreta verktyg och ser till att ni i er grupp får redskap att ta er förbi härskarteknikerna och istället skapa ett kreativt mötesklimat där mångfalden får plats. Vi tittar särskilt på främjartekniker och motstrategier.

Formatet för föreläsningen:
Ni väljer själva längd på föreläsningen. Allt från kortare inspiration till heldagsutbildning.

Kombinera flera föreläsningar:
Denna föreläsning kan du enkelt kombinera med andra föreläsningar jag håller. Enklast är att du hör av dig så pratar vi kring just vilka behov och önskemål du har för en föreläsning.

Formatet för föreläsningen:
”Deltagarnas aktivitet under passet kan ni själva bestämma. Teori, workshop, diskussionspass – mer teori eller mer interaktivt? Ni vet vad som passar er bäst.”
Relaterade ämnen
De föreslagna ämnena kan plockas, blandas och ges i vilken form ni önskar.
Här är några.
Diskrimineringslagen
Vad är diskriminering? Vad innebär aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och trakasserier?

#metoo och sexuella trakasserier

Inkluderande församling
Hur kan vi skapa ett vi, som också är öppet för fler? En utbildning för församlingar där vi jobbar med normer, kunskap kring makt och struktur i kyrkan med syfte att inkludera fler.
Håll dig uppdaterad