Heteronormer och hbtq

Så här kan organisationen kan öppna upp för att inkludera fler, oavsett könsidentitet och sexuell läggning!

Heteronormer berör genusnormer, kärleksrelationer, sexualitet och familj. Det handlar om heteronormer, cisnormer, tvåsamhetsnormer och kärnfamiljsnormer samt hur de påverkar möjligheter till engagemang. Normer som utgår från att alla är heterosexuella genomsyrar mångas vardag. Det kan handla om att små barns lek romantiseras som kärlek om det är en tjej och kille som leker. Heteronormer syns exempelvis när en man får frågan om vad hans fru heter. Detta handlar sällan om elakhet, utan det bara blir på ett visst sätt.

Vad är heterosexualitet?

Hur många i befolkningen är heterosexuella och hur vet en att en är heterosexuell? På vilket sett ser lagstiftningen ut i relation till heterosexualitet och vad kan vi tro om den framtida utvecklingen. Vi kommer att titta på historiska fakta om heterosexualiteten i relation till andra sexuella praktiker. Vad säger diskrimineringslagen om heterosexualiteten? Heteronormer avgör inkludering för personer som inte tillhör densamma – hur kan organisationen öppna upp för att inkludera fler, oavsett könsidentitet och sexuell läggning?

Den här föreläsningen handlar om heterosexualitet. Med hjälp av den här föreläsningen får ni verktyg och kunskap för att kunna granska normer generellt och heteronormer specifikt.

Formatet för föreläsningen:

Ni väljer själva längd på föreläsningen. Allt från kortare inspiration till heldagsutbildning.

Kombinera flera föreläsningar:

Denna föreläsning kan du enkelt kombinera med andra föreläsningar jag håller. Enklast är att du hör av dig så pratar vi kring just vilka behov och önskemål du har för en föreläsning.

Formatet för föreläsningen:

”Deltagarnas aktivitet under passet kan ni själva bestämma. Teori, workshop, diskussionspass – mer teori eller mer interaktivt? Ni vet vad som passar er bäst.”

Relaterade ämnen

De föreslagna ämnena kan plockas, blandas och ges i vilken form ni önskar.
Här är några.

#metoo och sexuella trakasserier

Efter #Metoo behövs kunskap och reflektion! Det här är en utbildning som specifikt handlar sexuella övergrepp, strukturer, normer och makt.

Diskrimineringslagen

Vad är diskriminering? Vad innebär aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och trakasserier?

Riktiga män, parmiddagar och flator

Könsnormerna påverkar vår vardag! Jag visar hur vi kan använda oss av kunskapen om genus och hbtq i vår vardag och på vårt arbete.

Håll dig uppdaterad

För att hålla dig uppdaterad kring mina föredrag och produkter är det inte en tokig idé att lämna din e-mail här. Då får du mina nyhetsbrev och dina kunskaper kan alltid vara på topp!