Jönköping har ett hockeylag som toppar tabellen och endast förlorat en enda match under säsongen. Ett lag som med stolthet representerar Jönköping. Vi gillar att hockeyn i Jönköping har en sådan stor central plats. Vi är glada och stolta över att HV71, utöver ungdomsverksamheten, har både ett framgångsrikt dam- och herrlag. Det går bra för HV71 Queens!

Damlaget har match imorgon och jubileumsmatchen hade varit ett perfekt tillfälle att lyfta både damer och herrar som spelar hockey i Jönköping. Det är synd att det inte ser ut så. Klockan 13:15 imorgon i Kinnarps Arena – då är det match!

Resurser och utrymme är makt. Vi är helt på det klara att HV71 Queens inte skulle fylla arenan med 20 000 åskådare, men vi måste ha höga ambitioner.

Saker sker inte av en slump. Genom att föreningen ger lagen resurser lockas både publik och media -det ger sponsorer. Att herrlaget är så framgångsrik på isen och bredvid är resultatet av ett mycket strategiskt och skickligt arbete. 

Elitidrottare som syns i media är viktiga förebilder för idrottande barn och ungdomar. Om vi vill ha fler tjejer som spelar hockey måste våra A-lagsdamer får mer utrymme på hemmaplan.

Det är ingen slump att det är fler killar än tjejer som spelar hockey. Det har att göra med förväntningar, normer och förebilder och inte minst att herrlaget syns. Det är viktigt att alla får möjlighet att testa olika idrotter, och att vi är medvetna om vad som kan hjälpa och stjälpa processen till en mer jämlik hockey. För att locka fler tjejer och kvinnor behöver hockeyn jobba normkritiskt.

För att alla ungdomar, oavsett kön, ska ha möjlighet att spela hockey så behöver vi särskilt uppmärksamma Queens, se deras matcher och prata om resultaten!

Jubileumsmatchen ger oss en unik och fantastisk möjlighet att fira idrotten och HV71. Vi uppmanar föreningen HV71 att ha höga ambitioner för alla sina lag. Låt stjärnorna vara målet! Och vinn nu matchen, både i morgon och idag!

 

Birgit Sievers – Kommunalråd med ansvar för fritid

Frida Ohlsson Sandahl – Sociolog, föreläser om jämställdhet