Jämlikhet betyder rättvisa och möjlighet oavsett olika kategorier. Jämlikhet handlar om att alla har lika värde och rätt till samma möjligheter oavsett grupptillhörighet eller identitet. Till exempel ska inte ålder, sexualitet, bakgrund eller funktionsuppsättning spela någon roll för vilka möjligheter en person har eller får i livet.
Jämställdhet handlar om kön, och om rättigheter och möjligheter kopplat till kön. Ett jämställdhetsarbete har alltså kön som utgångspunkt och det behövs eftersom det finns orättvisor på grund av könsmaktsstrukturer.
Det är viktigt att en organisation funderar på hur normerna ser ut för att kunna säkerställa att så många som möjligt har goda förutsättningar, särskilt om organisationen har en värdegrund som anger att alla människor har lika rättigheter. Verksamheten behöver ett medvetet jämlikhetsarbete för att leva upp till värdegrunden.
Bilden av Sverige och jämställdhet är ibland att landet har kommit långt. Jämställdhet är dock ett tillstånd som ännu inte råder. Det finns också en bild av att jämlikhet och jämställdhet händer av sig själv. Med den utgångspunkten behöver inte några åtgärder vidtas utan det räcker med att invänta kommande generationer. Aktiva inom rättvisekamper vittnar snarare om att det både går fram och tillbaka i processen. Ingenting kommer gratis utan varje framsteg har skett genom medvetet arbete. Detta gäller i samhället i stort likväl som i varje organisation.
Jämställdhet är en kunskapsfråga. Det blir inte mer jämställdhet av sig själv – det handlar snarare om att fylla på med kunskap och sedan våga utmana invanda mönster. Genom kunskap, begrepp och verktyg kan organisationen fatta medvetna beslut så att inte kön blir en begränsande kategori.
Läs mer i ”Inkludera – jämställdhet och hbtq i organisationen”, Idealistas förlag.