Var är alla regnbågar och var finns ni hbtq-personer? Var kan jag träffa er som vill diskutera och ifrågasätta normer, i Jönköping? Jag har inte sett EN ENDA regnbågsflagga sedan jag kom hit (utöver den på min sons rum). På ett ställe har jag hittat QX. Ett ställe.

Antingen är det så tyst om hbtq-frågorna i Jönköping att ingen känner sig hotad, eller så har alla dragit. Kanske stämmer Erik Lindfeldts ord alltför väl – Jönköping har ett ”gaydrain”. Människor flyttar härifrån för mer kultur, fler mötesplatser, större livsutrymme och mer kärlek: någon annanstans. Med den nyinflyttades ögon ser jag att Jönköping är kaxigt, framåt och en riktig tillväxtregion. Det är underbart att bo i en stad där det händer saker och där det finns en stark framtidstro. Mångfald ger möjlighet att växa till sin bästa förmåga; Jönköping behöver mångfald, diskussion, inkludering, kreativitet och utmaningar. Ingen stad har råd med gaydrain – eller braindrain.

För varje person som utmanar normen och som breddar bilden av vad kärlek, familj och identitet är, så ger det alla oss andra lite mer frihet. Istället för bestämda gränser och lådor som vi hänvisas till som ”man”, ”kvinna” eller ”hetero”, så ser jag en värld framför mig där kategorierna är helt oväsentliga.

En människa som kan leva hela sitt liv till fullo mår bra och bidrar till att andra mår bra. En människa som mår bra kan prestera bra på jobbet och är en bra förälder.

Jag skulle vilja att Jönköping får en pride-festival. Tänk er några dagar med seminarier, diskussioner, politik, kärlek och fest – allt med syftet att få människor att må bättre. En mötesplats som utmanar värderingar och åsikter, ger kunskap och ger möjligheter till oss alla att träffas och diskutera.

Det handlar både om att ta plats, och att få plats. Idag sätter jag ut regnbågsflaggan så att den syns i mitt fönster och med denna text uppmanar jag er alla som står för allas lika värde, allas rätt att älska och allas rätt att synas och finnas – att också sätta upp flaggor!