Den 8 mars närmar sig. Veckan kring den internationella kvinnodagen brukar vara full med spännande arrangemang. Det är en dag då vi både ska fira framgångarna och uppmärksamma det som fortfarande behöver göras i kampen för att världen ska bli rättvis. Det handlar både om att kön inte ska spela någon roll för lön, möjligheter och rättigheter och att alla ska ha rätt till den könsidentitet som en själv anser sig ha. Den 8 mars är en dag för alla.

Här kommer en uppsjö av de aktiviteter som är på gång i Jönköping kring den 8 mars. Håll också utkik efter rapporter som presenteras; bland annat brukar TCOs pappaindex dyka upp (särskilt intressant för oss i Jönköpings län som har en så ojämställd fördelning av föräldraförsäkringen) och Företagarna kommer med en rapport.

 

8 mars, klockan 12:00, Bli inspirerad av Frida Ohlsson Sandahl – Yrke, status, genus

I samband med att Jönköpings Läns Museum slår upp sina portar och återinviger hela stället har jag en inspirationsföreläsning. Jag kommer att belysa vad som gäller på arbetsmarknaden idag och hur den historiska utvecklingen ser ut. Hen kommer även att prata om vilka rättigheter och lagar som har påverkat arbetsmarknaden och hur det ser ut på arbetet när det gäller män och kvinnor. Vilka finns vart? Hur jobbar vi? Vad skiljer och vad förenar kvinnor och män på arbetsmarknaden? Det blir också en framåtblick och belyser vilka tendenser som finns för framtidens arbetsmarknad.

Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan och Jönköpings Läns Museum 

 

Fredagen den 8 mars, klockan 13:00 – 14:30 Alla har rätt att komma till tals – men gäller det även kvinnor med funktionsnedsättning? 

Karin Torgny är journalist och utredare inom området våld mot kvinnor med funktionsnedsättning. Tidigare anställd på Utvecklingscentrum Dubbelt Utsatt med särskilt intresse för unga kvinnor med funktionsnedsättning, våld och kommunikation.

Plats: Barnarpsgatan 33

Arr: HSO i Jönköpings Län i samverkan med KvinnorKan

 

Fredagen den 8 mars, Kvinnors betalda arbetsdag blir en minut längre!

Klockan 15.45 arrangeras en manifestation på Hoppets Torg i Jönköping.

Välkomna att delta och lyssna till Rebecka Karlsson från Kvinno- och Tjejjouren som hälsar välkomna. Deltar gör också Anna Mårtensson, Kommunalråd Folkpartiet, Andreas Sturesson, Kommunalråd Kristdemokraterna och Cecilia Ljungqvist, Ordförande Kommunal.

Arr: Kvinnolobbyn 15:52-rörelsen 

 

Fredagen den 8 mars, Internationella kvinnodagen, kl 17:00 – 19:00

After Work – Kerstin Bäck, traversförare och komiker

Socialdemokraterna i Jönköping har abonnerat Murphys (bredvid SF-bio). Anmäl dig och få 20 kronor i rabatt på  afterwork@jkpg.sap.se  Antal platser är begränsat, först till kvarn…….

Arr: Socialdemokraterna i Jönköping

 

Lördagen den 9 mars, Feministiskt Forum, kl 11:00 – 17:00

Välkomna till ABF:S Feministiska Forum lördag den 9/3 mellan 11-16! Medverkande: Josefin Brink riksdagsledamot (V), Cilla Ljungqvist ordf Kommunal Sydväst, Frida Olsson Sandahl HBTQ-debattör, Ordfront, Svenska FN-förbundet, Ifrah Kirih, SAP och många flera.  Under dagen medverkar och ställer Ann Jansson ut ett urval av sina alster.

Fri entré
Varmt välkomna!

Arr: ABF i Jönköpings län

 

Lördagen den 9 mars, Spaning med Johanna Linder, Elisabeth Ohlson Wallin och Marika Lagercrantz med flera, kl 15:00 – 17:00

 

Denna lista är antagligen inte komplett. Saknar du något arr? Hör av dig, så lägger jag till.