I Jönköping gifter sig fler människor än någon annanstans i Sverige. Det finns alltså mycket, mycket kärlek i den här staden. Dessutom skiljer sig väldigt få i Jönköping. Det måste ju betyda att kärleken är stark! Eller handlar det om trånga normer som gör att människor inte ser andra sätt att organisera sina liv. Jag uppmanar inte människor att skilja sig; jag uppmanar människor att våga leva sina liv på det sätt som de mår bäst av.

Föräldraledighetsuttaget är väldigt ojämställt i Jönköping. Många pappor är lediga, men tar ut få dagar och forskningen visar att så som par delar föräldraledigheten, så delas även fortsättningsvis ansvaret för hem och barn. Därför blir föräldraledigheten en viktig del i jämställdhetsdebatten, eftersom där sätts ramarna för resten av livet. Uttaget av föräldraledigheten påverkar både föräldrarnas relation till barnen och föräldrarnas relation till arbetsmarknaden.

Jönköping har starka normer, och här finns en småstadsmentalitet som nu utmanas. Jönköping växer, och det måste även medborgarna göra.

Men jag ser inte så många normutmanare. Jag ser inga regnbågsflaggor.

Jag har bott i Jönköping i snart fem månader, och jag gillar staden, men det känns enformigt och det känns ganska smalt. Den trånga normen ligger som en blöt filt över staden.

Mångfald är jobbigt. Det tar mycket tid och en massa energi när människor är olika, tänker olika och framförallt har olika åsikter. Men det är solklart att genom mångfald får vi ett bättre resultat. Vi får mer kultur, mer kreativitet, mer initiativförmåga och framförallt lyckligare och friare människor.

Eftersom Jönköping växer så finns det inget alternativ. Alla vi som bor och verkar i Jönköping måste också växa och utmanas. Jönköping har inte råd med att människor flyttar härifrån. Det resulterar både i ett gaydrain och i ett braindrain. Vi måste jobba med mångfalden för att få en hållbar stad som utvecklas.

Därför finns det hopp! Därför kommer Jönköping Open att gå från en temavecka till en etikett på staden. Jönköping kommer att bli den öppna staden. Det finns bara en väg att gå, och det är att befria oss själva och våra medmänniskor från trånga normer och istället låta Jönköping växa till dess fulla potential.

Jönköping är en vacker, vacker stad med mycket mångfald och jag ser att Jönköping Open är den ögonöppnare vi behöver för att på allvar utmana normerna. Slutligen: damer, herrar, transpersoner och alla ni som inte vill könsidentifiera er – låt oss hjälpas åt – så att Jönköping blir den öppna staden!

Tack