Rent generellt så brukar jag rekommendera alla som har åsikter om prideparaden (och som aldrig sett någon IRL) att de ska åka och vara med, eller åtminstone åka och titta på en prideparad. Att grunda sina åsikter på tv-programmens rapportering ger sällan hela bilden.

1. ”Det gynnar inte rörelsen att människor spökar ut sig på det där sättet”

Den rörelse som de flesta kallar för hbtq-rörelsen har i västvärlden varit aktiv under flera decennier. Under den här tiden har olika personer och grupper haft olika sätt att bedriva kampen. En del av rörelsen har kämpat för att visa att ”vi är precis som ni – heeeelt vanliga”, andra menar att ”vi är inte som ni, och det är vi stolta över och vi har rätt att vara precis som vi är”. Att festivalrörelsen heter pride har i allra högsta grad med stolthet att göra. Hbtq-personer finns, har rätt att vara här och om andra har problem med det, så är det faktiskt deras problem. Rörelsen har i stora drag gått från att ha attityden ”låt oss bara få existera” till ”vi har rätt till platsen – vi tar den”. I längden handlar det om att alla har rätt att finnas i vårt samhälle – detta kallas även för mänskliga rättigheter.

Prideparader vill bjuda på fest, show och kamp. Om du faktiskt åker och är med vid en prideparad så ser du att där finns det en enorm mångfald bland ekipagen. Det är allt från Stolta föräldrar och Amnesty till politiska partier. Men helt ärligt, så är det kanske inte så effektfullt i TV. Därav mångas ganska snäva bild av vem som går i en prideparad.

 2. ”Det är skadligt för barnen att se vuxna se ut på det sättet”

Rent krasst så ser barn vuxna i en massa olika kläder och brist på kläder. Att prideparaden skulle vara skadlig tror jag inte ett dugg på. Ingen föds till homofob, barn som växer upp till homofober blir det på grund av vuxenvärlden.

Följande bilder får illustrera mitt svar.

 

Bamseklubben - Fritidsresor

tomten - birstacity

Lets Dance - tv4

3. ”Det handlar för mycket om sex”/”De förlorar på att bara fokusera på sex hela tiden”

Helt ärligt 1: Det är fruktansvärt lite sex i en prideparad. På sin höjd tror jag att jag sett några hångla och det är faktiskt en bedrift eftersom det nästan är helt omöjligt att hångla och promenera samtidigt. Om du tittar på en prideparad för att se sex, rekommenderar jag istället att du tittar på Fråga Olle Dokumentären på TV3 (eller googlar sex – väldigt effektivt!).

Helt ärligt 2: En av själva grejerna med hela pride är att alla ska få ligga med den dem vill, eller att inte alls ligga. Det handlar om kärlek och relationer mellan människor. En sjukt bra grej. Det handlar alltså väldigt mycket om sex.

Helt ärligt 3: Om nakna bröst (som ibland förekommer i paraden) är detsamma som sex (och detta i sin tur är något skadligt), så borde charterresor och badstränder förbjudas å det snaraste.

 

Slutligen: Kampen för kärlek och att få vara den en vill behöver föras på många olika plan. En prideparad är ett sätt. Den samlar och visar på att vi är så många som vill kämpa för mänskliga rättigheter. Kom och var med nästa gång!