I FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna står det skrivet i artikel två att ingen åtskillnad ska göras på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt. Här nämns alltså flera av de grunder som återfinns i den svenska diskrimineringslagen, Diskrimineringslag (2008:567), men ingenstans nämns sexuell läggning eller könsidentitet, även om »kön« kan tolkas som att det inkluderar könsidentitet och könsuttryck.
FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har dock bestämt att artikel 26 (FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter) även innefattar homo- och bisexuella. Likaså har Kommittén för eko- nomiska, sociala och kulturella rättigheter uttalat att könsidentitet och sexuell läggning ingår i det skydd som anges i artikel 2(2) (FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter). Båda artiklarna handlar om att alla är lika inför lagen, har lika rättigheter och har skydd av lagen utan någon diskriminering.
Yogyakartaprinciperna – Principer om tillämpning av det inter nationella skyddet av de mänskliga rättigheterna vad gäller sexuell läggning och könsidentitet tillkom 2006 efter en konferens med flera människorättsexperter och principerna har som syfte att stärka hbtq-personers mänskliga rättigheter.
Principerna innehåller inte nya artiklar utan visar hur redan existerande rättigheter och artiklar kan användas för att stärka individers rättigheter utifrån könsidentitet och sexualitet. Principerna ger uppmaningar till länder om vad de ska göra för att säkerställa att alla människor, oavsett sexuell läggning och könsidentitet, kan åtnjuta sina rättigheter. Exempelvis nämns under princip två, som handlar om rätten till likabehandling och icke-diskriminering, att länder behöver se till att den principen finns i lagstiftningen och den behöver vara så tydlig att den förverkligar principen.
Yogyakartaprinciperna innehåller alltså rekommendationer till alla stater om hur de bör göra. Där finns också en rekommendation till yrkesorganisationer att se över riktlinjer och praxis så att de bidrar till att principerna kan genomföras.
Läs mer om detta i min bok INKLUDERA – jämställdhet och hbtq i organisationen.
PS. Nu finns boken i en andra upplaga!